Izom biofeedback – Electroderomgraphy (EMG)

• A biofeedback tréningek egyik típusa.
  • Javítja a szervezet önszabályozó képességét.
  • Operáns kondicionáláson alapuló módszer, tehát akaratlagos tanulási folyamat.
  • A tréner online figyeli a kliens izomaktivitását, majd a kívánt izomtónus eléréséhez tréningezi.
  • A tréning a kliens egyéni értékein alapszik és ahhoz alkalmazkodva zajlik.
  • Nyitott szemes módszer, tehát a kliens vizuális ingerek alapján kapja a visszacsatolást jelen állapotáról.
Izom biofeedback EMG

Izom biofeedback (EMG)

Az izomtónust számos tényező befolyásolja, légzés, keringés viszonyai, hormonok, idegrendszer, érzelmi állapot stb. Emellet akaratlagos tevékenységünk is hatással van az izomtónusra.

Izomtónus csökkentése

Stressz hatására az izmok tudatos akaratunk nélkül is megfeszülnek, mely reakció hosszú távon rossz testtartáshoz és fájdalomhoz vezet. Leggyakrabban a csuklyásizomban jelentkezik ez a feszülés.
Izom biofeedback segítségével ezeket az izmokat megtanulhatjuk ellazítani, mind emellett kiegészítő biofeedbackkel (HRV, bőrhőmérséklet, bőrellenállás ) helyreállíthatjuk a  vegetatív idegrendszer egyensúlyát, mely hosszútávon megakadályozza az újabb tartós izomfeszülést.

A tréning menete

A tréningezni kívánt izomra elhelyezünk felületi elektródákat (csak a bőr felszínére), melyek mérik az izom aktivitását. A tréning során a páciens a szoftver segítségével megtanulhatja, hogyan tudja  csökkenteni izomtónusát, mellyel támogatja az idegrendszeri önszabályozást. Általában más biofeedbackkel együtt tréningezzük, mivel az idegrendszer harmonizálása így hatékonyabb.

Alkalmazási területei:

• stressz menedzsment
  • relaxáció
  • csúcsteljesítmény tréning
  • szorongás, depresszív hajlamok
  • izom és nyak fájdalmak

Izomtónus növelése

Az izomtónust abban az esetekben növeljük, amikor valamilyen oknál fogva az adott izom nem működik megfelelő mértékben. Ennek több oka is lehet, központi idegrendszer zavarok, perifériás idegrendszer károsodás, inaktív életmód, szülés, baleset vagy műtét következménye.

A tréning menete

A tréningezni kívánt izomra felhelyezünk felületi elektródákat (csak a bőr felszínére), melyek mérik az izom aktivitását. A tréning során a páciens a szoftver segítségével megtanulhatja, hogyan tudja  növelni izomtónusát.

Alkalmazási területei:

• rehabiliáció
  • inkontinencia
  • központi vagy perifériás idegsérülés

Az izom egyensúly helyreállítása javítja a szervezet minőségét és az élet hosszát.

Vissza a többi biofeedback módszerhez
EMG