Biofeedback

Modern orvostechnikai eszközök segítségével már nem csak mérni tudjuk a test paramétereit, hanem meg is tudjuk tanítani az életfunkciók normális működését a szervezetet. Különböző biofeedback módszerek léteznek, aszerint, hogy mely testi paramétereket jelezzük vissza az agy számára. Biofeedback tréninggel növeljük a test tudatosságot, helyreállítjuk az egyensúlyt és  az egészséget.

biofeedback HRV

Szívfrekvencia variabilitás

HRV

biofeedback EMG

Izomaktivitás

EMG

biofeedback légzés

Légzés

biofeedback bőrhőmérséklet

Bőrhőmérséklet

biofeedback bőrellenállás

Bőrellenállás

Neurofeedback

Biofeedback

Az akaratunktól függetlenül működő, mirigyeinket és szerveinket szabályozó rendszer, az autonóm idegrendszer. Ennek két része van, a szimpatikus idegrendszer, mely elsősorban a stresszhelyzetben kialakuló stressz válaszért felel. Illetve a paraszimpatikus rendszer, melynek a hatása ellentétes a szimpatikus idegrendszerével. Általánosságban a szervezet életének mindennapos fenntartását szolgálja, fontos szerepe van az emésztés és a kiválasztás szabályozásában.

Létezik egy technika, mely segítségével nagyobb befolyásunk lehet, az amúgy normális akaratlan funkció felett. Ez a módszer a biofeedback:

„A biofeedback egy tanulási folyamat, mely megtanítja az embernek, hogyan javítsa saját egészségügyi állapotát és teljesítményét, a teste által előállított jelek megfigyelésével.”

A tréning alatt a bőrhöz elektródákat rögzítenek. Ezek az elektródák érzékelik az elektromos jeleket, melyeket elküldenek a számítógépnek, majd a jelek feldolgozása alapján, hangokkal, képekkel, fényekkel mutatja egy monitoron az adott biológiai jelenséget vagy eltéréseit (szív és légzésritmus, verejtékezés, vérnyomás, bőrhőmérséklet, agyhullám, izom összehúzódás, stb.)

Stressz hatása alatt ezek a tényezők megváltoznak. A pulzus emelkedik, az izmok megfeszülnek, a vérnyomás nő, fokozódik az izzadás és a légzés felgyorsul. Ezeket a változásokat egyből láthatjuk a monitoron visszajelzésként saját állapotunkról, hogy akaratlagosan megtanulhassuk megállítani ezt a folyamatot.

„A biofeedback technikával kontrollt gyakorolhatunk a testi funkcióink felett. Elektromos szenzorok segítségével, információt kapunk a testről. A biofeedback készülék azonnali információt ad az egyéni biológiai állapotról, mint az izomfeszülésrő, bőr felületi hőmérséklete, agyhullám aktivitás, vérnyomás, pulzus. „ (Sadock&Sadock 2007)

Továbbiak:

Mi nem bio és neurofeedback?