Légzés biofeedback

• A biofeedback tréningek egyik típusa.
  • Javítja a szervezet önszabályozó képességét.
  • Operáns kondicionáláson alapuló módszer, tehát akaratlagos tanulási folyamat.
  • A tréner online figyeli a kliens légzését, majd a célnak megfelelő protokoll alapján tréningezi.
  • A tréning a kliens egyéni értékein alapszik és ahhoz alkalmazkodva zajlik.
  • Nyitott szemes módszer, tehát a kliens vizuális ingerek alapján kapja a visszacsatolást jelen állapotáról.

Légzés biofeedback

A légzőszerv feladata a vérkeringés gázcseréjének megoldása, mely során a vér oxigént vesz fel és leadja a széndioxidot. A hétköznapokban felületesen légzünk, a mellkas nem tér ki megfelelő mértékben, a tüdőnek a kapacitásait nem használjuk ki, így a beáramló levegő minimális lesz.
A légzéssel hathatunk a leggyorsabban és legintenzívebben az idegrendszerünkre.
A stresszel teli élet folyamán a légzésritmus ugyan megemelkedik viszont továbbra is felületes marad, így ennek következményeként a belégzett levegő és oxigén mennyisége drasztikusan csökken.

A légzés elmélyítésének előnyei

• Harmonizálja az idegrendszert
  • Nő a felvett oxigén mennyisége
  • A vérnyomás és a hőszabályozás normalizálódik