Neurofeedback

Egy korszerű EEG készülék olyan sok információt tud szolgáltatni az agyi tevékenységről, hogy ezen adatok értelmezésével napjainkban is számtalan kutató csoport foglalkozik a világon. Azonban a kutatások már több különböző technikát is lehetővé tettek számunkra, melyekkel számos pozitív módon tudunk hatni életünkre. Ez az EEG biofeedback, más néven a neurofeedback.

biofeedback neurofeedback

Amplitúdó tréning

Alfa-Theta tréning

Z-score tréning

Alacsony Frekvenciás Tréning

SCP

Alacsony Frekvenciás Tréning

ILF

Quantitatív EEG

qEEG

Neurofeedback

Képzeljük el a mindennapjainkat, milyen lenne ha tudatosulna bennünk, éppen milyen tudatállapotban vagyunk. Munka közben valahogy tudnánk  mikor összpontosítunk éppen a legjobban. Sőt, elő tudnánk hívni önmagunk mentális  csúcsteljesítményét, ha éppen a helyzet úgy kívánja. Vagy éppen a szorongás, idegesség kialakulásának kezdetén észbe kapnánk hogy most ebben a percben veszítjük el a nyugalmunkat és megtudnánk akadályozni annak létrejöttét. Esetleg egy békés nyugodt szituációban le tudnánk állítani a fáradt pörgő idegrendszerünket és átváltanánk egy teljesen nyugalmi állapotba.

Nos, a neurofeedbackket pont erre fejlesztették ki. A “feedback” kifejezés visszacsatolást jelent. Tehát neurológiai jelek visszajelzését takartja a neurofeedback kifejezés. Ez egy pszichológiai, tanuláselméleti és neurológiai alapokon nyugvó módszer.

A neurofeedback egy tanulási folyamat, mely megtanítja az embernek, hogyan javítsa saját idegrendszeri állapotát és teljesítményét, az idegrendszere által előállított EEG jelek megfigyelésével.

A neurofeedback tréning alatt az EEG (Elektroenkefalográf) által mért jeleket egy számítógépben, egy szoftver segítségével követjük nyomon. Ezek alapján adunk a szoftver segítségével visszajelzést a tréningező személy felé arról, milyen állapotban van és hogyan kellene ezen az állapotán változtatnia ahhoz hogy a kívánt célját elérje. Ez a cél lehet: jó koncetráció és figyelmi képesség, kreatív, nyugodt szorongásmentes esetleg meditatív állapot, vagy önnön csúcsteljesítményének elérése.

Mindegyik tréning mód az agy plaszticitását, alkalmazkodó képességét és rugalmasságát használja ki. Tanulással / kondicionálással az agy zavart területei képesek visszanyerni optimális egyensúlyi állapotukat, vagy akár teljesítménye fokozható is.

„A biofeedback technikával kontrollt gyakorolhatunk a testi funkcióink felett. Elektromos szenzorok segítségével, információt kapunk a testről. A biofeedback készülék azonnali információt ad az egyéni biológiai állapotról, mint az izomfeszülésrő, bőr felületi hőmérséklete, agyhullám aktivitás, vérnyomás, pulzus. „ (Sadock&Sadock 2007)

Továbbiak:

Mi nem bio és neurofeedback?