dr. Skrek-Szappan Edit

Kérdés:

Sziasztok! Érdeklődnék, hogy van e olyan akinek nem vált be a neurofeedback terápia, vagy átmeneti visszaesést tapasztal? 5.-6. alkalom után brutál erős visszaesés van

A szakember válaszol:

Először is köszönjük a kérdést, lényeges és releváns dolgokra tapintott rá a fentiekkel kapcsolatban.

Mielőtt ténylegesen a kérdésre válaszolnánk, szeretnénk egy apró, de annál lényegesebb kiegészítést tenni. Ennek értelmében, tehát a neurofeedback módszertanokat képviselő fejlesztési technikát semmiképpen nem nevezhetjük terápiának. Ma Magyarországon a neurofeedback fejlesztések tekintetében sem jogszabályi felhatalmazásunk sem, pedig kompetenciánk nincs arra irányulóan, hogy ezt a lehetőséget terápiának nevezzük. A neurofeedback fejlesztések elnevezése tréning, mely bármelyik módszertant és eszközt is nézzük, kiegészítő (bizonyos esetekben más fejlesztések hátterében álló, azt támogató, bizonyos esetekben más fejlesztésekkel párhuzamosan futó) idegrendszeri fejlesztésnek minősü a hozzánk fordulók mentális állapotának javítására, idegrendszerük önszabályozó mechanizmusainak előmozdítására.

A tényleges kérdésre kanyarodva rendkívül fontos tényező, hogy a neurofeedback módszertanok az idegrendszerrel, annak képlékenységével, alakíthatóságával dolgoznak és érnek el pozitív hatásokat. Egy idegrendszeri fejlődési, átstrukturálási folyamat megy végbe a technika segítségével tréningről-tréningre, melynek következtében tehát mondhatni szabályos folyamatról beszélhetünk, amikor valaki regressziót, átmeneti visszaesést tapasztal. Tisztában vagyunk azzal, hogy maga a szó is és a megtapasztalt folyamat, pedig még inkább ijesztőnek tűnik. Ezzel párhuzamosan azonban ki kell emelni, hogy a jelenség normális, az idegrendszer változásra való felkészülését,  a változási folyamathoz való adaptációt jelzi. Nem csak a neurofeedback fejlesztések során tapasztalható folyamat, hanem bármely más jellegű és típusú idegrendszeri fejlesztésénél jelentkező jelenség az átmeneti visszaesés tapasztalása.

A Neurofeedback Tatabányánál, a munkánk során e tényre már a tréning sorozatok legelején felhívjuk a hozzánk fordulók figyelmét, és annak esetleges bekövetkeztekor, pedig ismét arról  erősítjük meg a klienseket, hogy a tapasztalt jelenség normális, átmeneti és az idegrendszeri fejlődés velejáró folyamata lehet.

Egyébként azt is lényegesnek érezzük kiemelni, hogy nem minden esetben előforduló jelenség, vannak kliensek, akik a neurofeedback módszertannal való fejlődésük során, úgy optimalizálják a mentális állapotukat, és érnek el pozitív hatásokat, tünetcsillapodásokat, hogy közben nem tapasztalnak regressziós időszakokat.

A kérdése azon részére is szeretnénk kitérni, miszerint van e olyan eset, amikor a neurofeedback tréningek nem hatásosak és nem érnek el változást a kliens életében. Az egyszerű válaszunk az, hogy igen, tapasztaltunk már ilyet. A hosszabb válasz, pedig az, hogy bár szerencsére kevés esetben találkoztunk azzal, hogy a tréningsorozatban következetesen tréningező személy semmilyen pozitív irányú változást nem érzékel az életében, mégis előfordul. Azt gondoljuk, hogy ennek oka az egyén idegrendszeri fogékonyságában keresendő. Egyszerűen az az igazság, hogy nem mindenki válik biztosan és 100%-os módon fogékonnyá a különböző idegrendszeri fejlesztési formákra. Szerencsére a mai világban már rengeteg féle módszer kipróbálható a hagyományos fejlesztésektől a gép által vezérletig, így remélhetőleg az az egyén, aki erre erőforrást áldoz, megtalálja a számára legoptimálisabb fejlesztési irányt, akár komplex módon, több fejlesztést is igénybe véve.