Egy jól sikerült találkozó margójára

Szívemnek különösen kedves programon vagyunk túl, az 1. Országos Biofeedback és Neurofeedback Trénertalálkozóval. Szakmai közöségünk legaktívabb tagjainak részvételével programunk elérte célját; a közösségépítésen túl, komoly szakmai kérdéseket is boncolgatni kezdtünk.

De mik is ezek a kérdések valójában?

Aki dolgozni kezd trénerként, előbb-utóbb szembesül azzal (mint egyébként minden más szakmában is), hogy a szakma szépségei mellett, bizony tele van ez az út is buktatókkal. Érkeznek az első sikersztorik, látod, hogy a módszer tényleg működik, a gyerekek jobb jegyeket kapnak, normalizálódik a viselkedésük, a szülők mosolygósabbak stb. De bármilyen áldott is az út, amelyet egy neurofeedback tréner taposni kezd, elkerülhetetlen, hogy szembesüljön problémákkal; kritikákkal, kevésbé sikeres tréningekkel, konkurenciával, szakmai jellegű elakadásokkal stb. 

Az Országos Biofeedback és Neurofeedback Független Egyesület azért jött létre 2019-ben, hogy mindezekben segítsen a hozzánk csatlakozó közösségben. Az elmúlt 5 évben 24 rendezvény valósítottunk meg, aminek tapasztalataiból már egészen jól látjuk, hogy mi a szakmai közösség legnagyobb olyan igénye, melyet az OBNE teljesíteni is tud. Azonban van 1-2 olyan téma, amiben azért nem tudunk a fejlődés irányába lépni, mert még csak beszélni sem merünk a problémáról! A most elindított programsorozat célja, hogy merjünk egymás közt nyíltan és őszintén beszélni, még akkor is, ha úgy gondoljuk, merőben más véleményen vagyunk, mint a többiek! Hisszük, hogy minden problémát meg lehet oldani, de ehhez olyan tagok kellenek, akik a megoldásra és az együttműködésre is nyitottak! Az egyik legfontosabb és legvitatottabbnak mondható kérdés, hogy a módszertanok között van egy „láthatatlan” versengés, kié a jobb, kié a hatékonyabb? Ennek a problémának a körét kezdtük el, első találkozónkon körbejárni, megvitatni.

Miért pont ezt a kérdést vettük elsőként górcső alá?

Gyakori problémaként nézünk azzal szembe, trénerként, hogy a hozzánk forduló érdeklődők fejében kaotikus badarság rakódott össze arról, hogy mi is a neurofeedback. Valljuk be, ez részben emberi természetből is adódik, de aki már nem kezdő tréner, találkozott azzal a jelenséggel, hogy épp egy másik kollégától hallott a kedves érdeklődő, valami nagy butaságot. Ezért felmerül a kérdés; nekünk trénerként, vajon nem e kötelességünk, hogy ennek nem helyénvaló információk áramlásának folyamatát megállítsuk ahelyett, hogy esetleg mi magunk generáljuk? És igen, aki most olvasod ezeket a sorokat, joggal érzed, ez is egy olyan téma, amiről kényes lehet beszélni. De az OBNE vezetősége hisz abban, hogy a mélyben húzódó problémákból sosem születik megoldás, míg, ha felszínre hozzuk, lehetőségünk nyílik a probléma feltárását követően megoldásokat is találni hozzá! Ezért igenis, merjünk beszélni kényes témákról is, mindannyiunk érdeke! Mi teremtünk hozzá megfelelő légkört, a közösségünk tagjai pedig, kellően nyitott és asszertív kommunikációval minden problémára képes megoldást találni. Az elsőként boncolgatott, kényes téma gyökerében pedig az ok áll, hogy egészen pontosan, még a trénerek egymás közt sem tudják, hogy mi  a különbség az általuk használt, és az általuk nem használt, azaz nem ismert módszertanok között (amplitúdó / ILF). Ne csodálkozzunk tehát, ha a NEM-TUDÁSBÓL folyamatosan téves információk, félrevezető tévhitek születnek.

És végül mi lett az eredmény?

Kisné Hullán Gabi és Kertész Niki előadásaival sikeresen leraktuk a közös fórumon való beszélgetés alapköveit. Gabi az amplitúdó, Niki pedig az ILF módszertanában kezdte el bevezetni a jelenlévő kollégákat, elindult hát a tudás megszerzésének és a MEGÉRTÉSNEK a folyamata. Az is igazolja, hogy az előadásokat követő kiscsoportos beszélgetéseken kifejezetten jó kérdések születtek és építő jellegű javaslatokat hallhattunk egymástól. Amit a legfontosabbnak tartok kiemelni a módszertanok különbözőségéről, hogy más-más megközelítésből közelíti a fejlesztendő klienst, illetve annak problémáit.Az Amplitudó módszer a kérgi területeket fejleszti, adott területeket tréningez és a különböző agyhullámok optimalizálásával főként az agy “tudatos” mivoltát befolyásolja (van aki tudatosítani szeretne, más minél inkább elvonatkoztatni), az ILF pedig az idegrendszer önszabályozását fejleszti, különböző agyi területek viszonyával és túlnyomórészt agytörzsi területeken dolgozik az agy különféle funkcióit tréningezi pl érzelem szabályozás, trauma feldolgozás, különböző részben szomatikus funkciója az önszabályozásnak stb. Konklúzióként elmondhatjuk, amit mi eddig is vallottunk, hogy mindkét módszer jó, és mindkét módszer hatékony, valamint, hogy a jövő nem a versengésben, hanem az egymás közt való együttműködésben van, merthogy az is kiderült, a két módszer milyen remekül ki is tudja egészíteni egymást! A program következő lépéseként az elméleti különbségeket nézzük meg gyakorlatban is, de igény merült fel különleges esetek bemutatására, átbeszélésére. Külön kiemelném, hogy van egy kollégánk, aki mindkét módszertannal dolgozik, legékesebb bizonyítékaként annak, mennyire megfér barátságban egymás mellett az amplitúdó és az ILF módszertan; dr. Skrek Szappan Edit egy online találkozó keretében beszél is hamarosan, szakmai körben, a saját tapasztalatairól.

Úgyhogy tekintve sok-sok AHA élményünket, kiadós beszélgetéseket, tartalmas eszmecseréket a csillogó szemekről nem is beszélve, mindenképp számíthattok folytatásra, mert hisszük, ha egymás közt megértés és tudásáramlás van, hamarosan az érdeklődő kliensek felé is pontosabb és hitelesebb lesz az információ a neurofeedback módszertanáról.

Bukó Andrea

ILF neurofeedback tréner – Neurofeedback Ecser
Országos Biofeedback és Neurofeedback Független Egyesület – vezetőségi tag