Neurofeedback története, Amplitúdó tréning

Neurofeedback – Módszertan

Napjainkban is kutatások tárgya a neurofeedback. Különböző módszertanok alakultak ki az évek során, melyek egymással mondhatni “versenyezve” igyekeznek hatékonyabbak lenni a többinél. Ez a fajta versengés okozhatja a módszer gyors fejlődését és azt, hogy egyre többet foglalkoznak nemzetközi szinten is a neurofeedbackkel.

Forrás: Ari Goldstein, Ph.D. Educational Psychologist

neurofeedback története

A neurofeedback története:

Dr. Barry Sterman (1963) 30 macskával kezdett el kísérletezni, a kísérletek közben figyelte az EEG adataikat is. A macskákat operáns kondícionálással rávette, hogy lenyugtassák magukat és SMR hullámban gazdagabb idegi tevékenységet produkáljanak, mely hullámok a nyugodt koncentrációkor aktívak.

Munkássága a béta hullámok kondicionálásával az amplitúdó tréningek egyik alapköve lett. De hogyan is néz ki napjainkban egy amplitúdó alapú neurofeedback tréning?

Az amplitúdó tréning módszere:

Az amplitúdó tréning konkrét agyhullám típusokkal dolgozik. Ezeknek a mintázatát és egymáshoz való viszonyát vizsgálja és igyekszik befolyásolni. Fontos leszögezni hogy az EEG jeleket “csak” mérjük és arról egyidejűleg információval szolgálunk a kliensnek. Mondhatni “tükröt tartva neki” jelen állapotáról. Ez a visszajelzés többnyire valamilyen mozgó kép, film vagy mese.

neurofeedback amplitúdó

A hullámok viszonya

Minden vizsgált frekvencia tartomány miden pillanatban jelen van. Azonban nem mindegy hogy egy adott szituációban melyikből mennyit generál az idegrendszerünk. Egy optimális állapotban a mért agyhullámoknak egy bizonyos arányban kell jelen lenniük egymáshoz mérten.

Delta, theta, alpha, SMR, beta1, highbeta. Főként ezeket a hullám tartományokat célozza a tréning, harmonizációjuk a jól funkcionáló idegi tevékenységet eredményezi.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Ha egy gyermek idegrendszere a frontális lebenynél alul működik, a lassú frekvenciájú hullámok (melyek csecsemőkorban dominánsak ám az agy fejlődésével visszaszorulnak) túl dominánsak maradtak. Ezeknek egy felső határt kellene szabni, hogy annál többet ne generáljon az agy.Ehhez küszöböket állítunk be. Megszabjuk hogy azt szeretnénk, ha a Delta hullámokból nem lenne túlzottan sok, ha ezt szintet a gyermek átlépi, azt abban az adott pillanatban jelezzük neki.

Hullán Gabriella

A cikk írója Hullán Gabriella.

Ismerd meg Hullán Gabriella neurofeedback trénert.

Legutóbbi bejegyzéseink:

gyerek tévézés neurofeedback
Neurofeedback Egyesület - hiperkativitás
Neurofeedback Egyesület - hogyan működik a neurofeedback
Biofeedback és neurofeedback
Neurofeedback Egyesület - figyelemzavar